Hoe kun een keuken het beste verlichten?

Net zoals jij een gezond uitgebalanceerd ontbijt nodig hebt heeft jouw keuken ook de juiste balans van verlichting nodig om jou op de juiste weg te krijgen om de taken van de dag te kunnen volbrengen. Van huiswerk maken, je hobby uitoefenen tot echte maaltijden bereiden en koken, de keuken is een echt werkplek in huis. De juiste mix tussen inbouwlicht, hanglampen die de onderdelen van de keuken markeren en LED’s onder de kastjes zorgen ervoor dat jouw geschikt is voor al die toepassingen.

Door middel van dit artikel laten we je laten kennismaken met moderne keukenverlichting. LED’s hebben in een rap tempo alle andere lichtbronnen het nakijken gelaten en zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze sector. Het overgrote deel van de armaturen, die vandaag nieuw geplaatst worden, maken gebruik van deze technologie. Maar ook in bestaande armaturen worden de klassieke lampen steeds meer vervangen door energiezuinige LED’s

De drie soorten verlichting die je moet kennen: omgeving, taak en accent

1. Algemeen: dit is naast natuurlijk licht of aanvullend licht bij gebrek daaraan jouw belangrijkste lichtbron. Je wilt zoveel mogelijk en zo gelijkmatig mogelijk licht vanaf het plafond laten komen. Je kunt dit doen met een combinatie van (maar niet beperkt tot) kroonluchters, hanglampen, inbouwverlichting en verzonken behuizingen.

2. Taak: terwijl omgevingsverlichting wordt gebruikt om door de keuken te navigeren, laat het wel vaak schaduwen achter in gebieden die meer focus vereisen. Met behulp van taakverlichting worden werkbladen en kasten op de juiste manier verlicht, zodat je veilig maaltijden kunt bereiden, recepten kunt lezen en ingrediënten gemakkelijk in een keukenkastje kunt vinden. Gangbare verlichtingspunten voor de keuken zijn onder meer stralingslichten en spotjes.

3. Accent: beschouw deze als de kers op de top van je goed ontworpen keuken: puck LED lampjes, kastverlichting en elk ander licht dat je favoriete elementen zou kunnen accentueren. Ze kunnen ook gecombineerd worden met omgevings- en taakverlichting.

Verlicht de belangrijkste verlichtingsgebieden: bijvoorbeeld het kookeiland, onder de kasten boven het aanrecht en de keukentafel.

Boven het kookeiland of keukentafel: taak- of omgevingsverlichting

Afhankelijk van of jouw eiland een geïntegreerde kookplaat/werkruimte heeft moet je die ruimte dienovereenkomstig oplichten.

Voor taakgerichte eilanden (het bereiden van eten, het lezen van recepten), probeer een combinatie van inbouw spots en hangende lichten. Maar voor eilanden die er staan voor de sfeer kan zoiets eenvoudigs als mini-hanglampen heel goed werken. LET OP: hanglampen moeten minstens 30-32 centimeter uit elkaar en 30-36 centimeter boven het eiland worden geplaatst, met minstens 6 centimeter van de rand van het kookeiland.

Web Hosting

This site is currently unavailable.!

Please contact your host provider to find more information on what actions to take to resolve this.